5 dolog, amivel őrületbe kergethetsz egy grafikust

A grafikusoknak és egyáltalán a kreatív szakembereknek nem egyszerű az életük időnként, ha az ügyfeleik, barátaik változatos és egyben néha túl “kreatív” kéréseit szeretnék teljesíteni. Vannak jellemzően előforduló igények és problémák, melyek egyikével már legalább egyszer találkozott a lelkes szakmabeli. Ezek bárki számára megmosolyogtatóak lehetnek, így engedjétek meg, hogy kiemeljünk néhány gyöngyszemet.

1. Legyen nagyobb a logó

Sokan szeretnék a cégük védjegyét a lehető leglátványosabban megjeleníteni az adott reklámhordozón, azonban ez nem mindig jó ötlet, főleg manapság, amikor a minimal design még mindig virágkorát éli, és érvényesül a “kevesebb több” elv. Abban egyet értünk, hogy az adott kiadvány legyen minden esetben beazonosítható, azonban sok esetben pont ellenkező hatást érhetünk el, ha a logó az első, amit a célközönség észrevesz. Hivalkodó és akár közönséges hatást is kelthetünk ezáltal.

Logó készítés

2. Elküldöm a képet / logót Word-ben, jó?

Nem, nem igazán sajnos. Ahhoz, hogy a maximumot ki tudjuk hozni a grafikai munkából a legtöbb esetben jó minőségű, nagy felbontású képekre van szükség. Erre vannak preferált formátumok, mint pl. a .tif vagy .eps, vagy akár az utóbbiak szerkesztőfájljai. Az előbbi kevés, míg a másik kettő teljesen veszteségmentesen (vektorgrafikus formátumban) képes tárolni a kép / grafika információit, ellentétben a .jpg-vel vagy .png-vel, amelyek legtöbb esetben veszteséges formátumok.

Amivel őrületbe kergethetsz egy grafikust

3. Csak homályos kép van. Fel tudod javítani?

Nem, sajnos nem. Egy raszteres (pl. fotó) képet bármekkorára kicsinyíthetünk, de nagyítani csak vektorgrafikus képet (pl. megfelelő formátumban küldött logó) lehet.

Grafikai tervezés

4. Túl komor. Lehetne színesebb?

Hmm, igen, vannak esetek amikor a téma és cél megkívánja, hogy a lehető legvidámabb színekkel dolgozzunk, de akkor is fontos törekedni a harmóniára és a jó ízlés jegyében elkészíteni a grafikát. A cél mindig valami profi végeredmény elérése, ami nem összeegyeztethető a szivárvány minden színének együttes szerepeltetésével.

Grafikai tervezés

Ráadásul a színeknek van pszichológiai üzenete, pl. a sötétlila elegáns, a kék minőséget sugall, amit fontos figyelembe venni a tervezésnél és egyes tematikáknak is meg vannak a maga színei (pl. a természet színe a zöld és a barna stb.)

Színek érzelmi skálája
A logók színeihez érzések társíthatóak

5. Összedobod ezt a logót ingyen? Neked csak két kattintás és úgyis a munkád a hobbid…

Nem, még ha egyszerűnek tűnik a végeredmény is, nagyon kevés munka jár “két kattintással”. Sok esetben megfontolt kutatómunka és sok agyalás előzi meg azt, amit a grafikus készít, nem beszélve a sok éves tanulásról, folyamatos önfejlesztésről, trendek figyeléséről. Illetve nyilván a grafikus is pénzből él, és hogy további szép munkákat tudjon neked készíteni, nem szabad alábecsülni az igyekezetét.Amivel őrületbe kergethetsz egy grafikust