Cinemagraph (mozgó fotó) készítése

Készítsd el saját cinemagraph képedet! Első ránézésre képnek tűnik, de mivel a kép egy része mozog, így valójában videóró, ritkább esetben animated GIF-ről van szó. Csak Photoshop kell hozzá!

Ha Photoshoppal szeretnénk cinemagraph képet készíteni, kétféle szerkesztési mód közül tudunk választani, de adott esetben csak az egyik jelenti a megoldást. Az egyik esetben egy videót veszünk alapul, aminek bizonyos részeit kimerevítjük, a másik esetben egy fotóra helyezünk egy videót (pl. gőzt, vízesést, stb.)

Az alábbi videóban bemutatunk mindkét módhoz egy-egy példát, amik alapján már te is látni fogod a különbséget:

Ha tetszett, ajánljuk YouTube csatornánkat, ahol további érdekes videókat találsz!

Videóból cinemagraph

 1. Nyissunk Photoshopot!
 2. Nyissuk meg Photoshopban a szerkeszteni kívánt videót: File > Open
 3. Alul megjelenik a Timeline (idővonal) Ha nem jelent meg, akkor így tudjuk bekapcsolni:: Window > Timeline
 4. Szükségünk van még a Layers (Rétegek) ablakra is, amit általában jobb szélen találunk meg. Ha nem látjuk, akkor így tudjuk bekapcsolni: Window > Layers Photoshop Timeline és Layers ablakok
 5. Most meg kell dupláznunk ezt a videó réteget: a Layers ablakban kattintsunk jobb egérgombbal a videó rétegére (Layer1) és válasszuk a Duplacate Layer opciót!
 6. A létrejött új réteget ragadjuk meg és húzzuk a lista tetejére, azaz a Video Group 1 fölé!
 7. Az idővonalon (Timeline) látjuk, hogy a két sáv el van csúszva egymástól, ezért helyezzük azokat egymás fölé!
 8. Ha elindítjuk Play gombbal a videó lejátszást, akkor állítsuk meg annál a résznél, amit szeretnénk kimerevíteni, azaz a fenti példán azt a pillanatképet, ahol a lány épp felénk fordul.
 9. Most ismét a Layers ablakban a felső rétegre kattintsunk jobb egérgombbal és válasszuk a Rasterize Layer funkciót! Így ez a felső réteg mostantól nem videóként, hanem képként funkcionál.
 10. Szintén a Layers ablak alján látunk néhány ikont (gombot). Keressük meg a Layer Mask gombot és ALT billentyű nyomva tartása mellett kattintsunk rá!
  Ez által létrehoztunk a felső rétegre egy ún. maszkot, amiből ha majd kiradírozunk részeket, akkor ott átlátszik az alatta lévő réteg, ami esetünkben a videó (Layer 1).
 11. Bal szélen válasszuk ki a radír eszközt (Eraser Tool)!
 12. Ha a kép fölé húzzuk az egeret, akkor egy karika jelenik meg a kurzor helyén. Ezen a karikán belül fogunk tudni radírozni. A karika nagyságát állíthatjuk az ALT billentyű és jobb egérgomb nyomva tartása közben az egeret jobbra-balra húzva.
  A karika szélein az átmenetet (Hardness, keménység) a fentihez hasonló módon, csak föl-le irányba mozgatva tudjuk szabályozni. Állítsuk 0% keménységre, így sokkal lágyabb lesz az átmenet a karika szélein.Photoshop ecset méret állítás
 13. Radírozzuk végig azt a részt, ahol a lány mozog!
 14. Kész! Kimenthetjük az elkészült cinemagraph képünket videó formátumban: File > Export > Render video.

Gőzölgő teás cinemagraph fotóból

 1. Nyissunk Photoshopot!
 2. Nyissuk meg Photoshopban a szerkeszteni kívánt fotónkat: File > Open
 3. Nyissuk meg egy egyszínű hátteres gőz videót, pl. ezt.
 4. Most külön lapon van megnyitva a fotó és a videó. Legyen megnyitva az a lap előttünk, amin a fotó van!
 5. Ha alul a Timeline (idővonal) ablakot nem látjuk, akkor így tudjuk bekapcsolni:: Window > Timeline
 6. Szükségünk van még a Layers (Rétegek) ablakra is, amit általában jobb szélen találunk meg. Ha nem látjuk, akkor így tudjuk bekapcsolni: Window > Layers
 7. Lépjünk át a gőz videó lapjára és bal oldalon az eszköztárból kiválasztva a Move Toolt ragadjuk meg a képet és dobjuk át a videó lapfülére!
 8. CTRL és + – (plusz/mínusz) gombokkal közelíthetünk/távolíthatunk a nézeten.
 9. Nyomjunk CTRL + T gombot, hogy átméretezhessük a gőz videó képméretét! Így megjelent egy keret a videó körül.
 10. A keret valamelyik sarkát megragadva tudjuk átméretezni a képet, valamint elforgatni. Igazítsuk be füstöt a bögre fölé!
 11. Ha beigazítottuk, kattintsunk rá duplán és így véglegessé válik az átméretezés.
 12. A Layers (Rétegek)ablakban látunk egy lenyíló ablakot (blending mode), ami alapesetben Normal módon áll. Ez állítsuk át Screen módra!
 13. A Timeline ablakban igazítsuk egymás fölé a rétegeket, hogy hosszúságban is ugyanaddig tartson a kettő.
 14. A Play gombbal elindítva a lejátszást, láthatjuk a végeredményt.
 15. Kész! Kimenthetjük az elkészült cinemagraph képünket videó formátumban: File > Export > Render video.

Cinemagraph telefonodon, applikációval

Bár Photoshoppal teljesen egyedi cinemagraph képet készíthetünk, aminek csak a kreativitásunk szabhat határt, azonban tény, hogy nem ez a legegyszerűbb módszer. Több app közül is tudunk választani, amikkel sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérjük a kívánt végeredményt. Ilyen pl. a Vimage, ami részben ingyenesen használható (a kép sarkába tesz vízjelet) és egyes funkciói csak a fizetős változatban érhetők el, azonban egy próbát ettől függetlenül is megér.