Mi van, ha nem tetszik a megrendelőnek az elkészült logó?

A legtöbb esetben a félreértésekből, vagy a tisztázatlan részletekből adódó problémás helyzetek elkerülhetőek. Néha azonban így is előfordul, hogy nem tetszik a megrendelőnek az elkészült grafikai terv. Mi a teendő? Mutatjuk!

Akik először rendelnek dizájnertől valamilyen grafikai anyag elkészítését, azok sok esetben eleinte bizalmatlanok a grafikussal szemben. Egyesek attól tartanak, hogy az elkészült végeredmény nem fog nekik tetszeni. Tény, hogy hatalmas tudásbeli különbség lehet egy kezdő és egy haladó grafikus között, mindemellett rengeteg kontár is hirdeti magát, valamint egy 10 évvel ezelőtt megszerzett technikai tudás ma már idejétmúltnak tekinthető, így nélkülözhetetlen, hogy egy grafikus folyamatosan naprakészen tartsa tudását.

Alább összeírtunk több olyan tippet, melyekre még a megrendelés előtt figyelnünk kell!

Mi alapján válasszunk grafikust?

 1. Referencia munkák átnézése
  Amíg nem látunk egy grafikustól elegendő (számos, lehetőleg különböző témában is) referencia-anyagot, addig ne is rendeljünk tőle tervezést!
  A referencia anyagok által győződhetünk meg arról, hogy stílusában, kivitelezésben, kreativitásban passzolnak-e az elvárásainkhoz.
 2. Elképzelésünk vázolása, árajánlatkérés
  Ha a referencia munkák alapján kiválasztottuk a grafikust, küldjük el neki nagy vonalakban vázolva, hogy milyen elképzelésünk van a végeredményt illetően. Pl. logó esetében azt, hogy milyen tevékenységet folytat a vállalkozásunk, milyen stílusú logót képzeltünk el (minimalista, bonyolult, modern…), milyen színvilága legyen (nem kötelező, de fontos szempont lehet az is, hogy ha harsányat, vagy ha lágyat szeretnénk). Mutathatunk pár olyan logót a grafikusnak, amelyekhez hasonlót szeretnénk terveztetni (ez sem kötelező, csak akkor, ha nagyon konkrét elképzeléseink vannak).
 3. A tervezés menete, részletek egyeztetése
  Bármilyen felmerülő kérdésünk, aggályunk van, mindenképpen egyeztessük a grafikussal még a megrendelés előtt! A tervezés folyamatára vonatkozó tipikus megrendelői kérdések: mi, mikor, hogyan fog történni.
  A majd erre kapott válasz is vízválasztó lehet számunkra, hiszen kiderülhet, hogy a grafikus mennyire tartja fontosnak a megrendelő megfelelő tájékoztatását, bizalmának elnyerését.
  Érdemes az elkészítési időt, valamint a módosítási körök számát és azok idejét is tisztázni.
  Végül pedig az árat és a fizetés módját szükséges egyeztetni.

Brief elküldése

A brief tartalmazza az összes elvárt igényt és technikai paramétert, amiket a grafikusnak feltétlenül tudnia kell, de ezt egészítsük ki olyan mellék-információkkal is, melyekről nem gondolnánk, hogy a tervezéshez feltétlenül szükségesek, azonban nem árt, ha tud róla a grafikus. Ilyen kiegészítő információ például az újság- vagy könyvszerkesztés esetében a nyomdától kapott extra technikai paraméterek és a nyomda elérhetősége.

Korábbi cikkünkben összeírtuk, hogyan érdemes briefet készíteni.

Látványterv és módosítási körök

Megrendelést követően a grafikus látványtervet küld a megrendelőnek, ami megfelel a briefben leírt elvárásoknak. A látványterv esetenként (pl. logó esetében) több eltérő változatot is tartalmaz, így a megrendelőnek lehetősége van a változatok közül kiválasztani a neki leginkább tetszőt. Ezt követően, amennyiben szükséges, a megrendelő instrukciói alapján még néhány módosítási kör által a dizájner elvégzi az utolsó simításokat, és véglegesíti a művet.

És ha nem tetszik a grafikus alkotása?

Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő. Hiszen, ha a fentiek alapján a megrendelő átnézte a grafikus referencia-anyagait és pontos briefet adott számára mielőtt elküldte volna a megrendelését, akkor tudja mire számíthat.

Persze ha egy kezdő grafikust választottunk, aki 10 ezer forintért vállal logó tervezést, akkor ne várjuk el tőle, hogy ugyanolyan logót készít, mint, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

Ha nem tetszik az elkészült terv, az szerencsére szinte mindig már az első látványtervek megtekintésekor kiderül, így ha a megrendelőnek nagyon nem passzol az elképzelésével a kapott anyag, úgy a brief további pontosításával a grafikus készít egy újabb látványtervet.

Ha sehogy sem jutunk közös nevezőre, azaz a megrendelőnek semelyik kapott anyag nem nyeri el tetszését, attól még a szerződés alapján fizetésre kötelezett, azonban köztes megoldásra általában nyitott a legtöbb tervező.

Ez mindkét félnek kínos, vagy idegesítő lehet, ezért kívánjuk, hogy senki se kerüljön ilyen helyzetbe. A megelőzés az egyetlen módja az elkerülésnek, ezért nem győzzük eléggé kiemelni a cikkünk elején írtakat.