Milyen egy jó grafikai brief?

Sok félreértés, konfliktus, plusz munka, netán anyagi kár keletkezik a rossz kommunikációból adódóan. A megrendelőnek és vállalkozónak egyaránt érdeke, hogy minél pontosabban és eredményesebben tudjanak egyeztetni. Ehhez csak pár egyszerű szempontot kell mindkét félnek figyelembe venni. Megmutatjuk, mik ezek!

Kreatív és nagyszabású munkáknál még a legtapasztaltabbaknál is időnként adódnak a felek közt összezörrenések. Azonban jelentősen csökkenthetjük az ilyen esetek számát és a problémamegoldásban is sokat segít, ha kölcsönösen jó kommunikálunk, azaz a feladat szempontjából minden szükséges információt átadnak egymásnak a felek. Egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnhet, azonban ehhez tudni kell, hogy milyen adatok egyeztetésére van szükség, amiket egy jó brief magában foglal.

Ha szétnézünk neten, sok példát találhatunk arra, hogyan írjuk briefet, sőt, grafikai témában is, de mi is összeírtuk az általunk fontosnak tartott szempontokat, tapasztalataink alapján.

A jó grafikai brief ismérvei

A megrendelő adatai

 • cég név
 • tevékenységi kör
 • marketing stratégia (amennyiben meghatározott)
 • célközönség

A feladat általános körülírása

 • A  megrendelő a saját szavaival leírja az elképzeléseit, gondolatait, ötleteit. Egyelőre itt még nem szükséges konkrétumokra kitérni, viszont ez a grafikusnak sok esetben mérvadó, ugyanis nagy vonalakban ez által ismerheti meg legjobban a dizájner a megrendelő ízlését, jellemét, és alapvető elvárásait, amik nem mérhetőek fel ugyanilyen jól kizárólag a konkrétumok egyeztetésével.

A grafikai tervezéshez szükséges paraméterek

 • Ha személyesen, vagy telefonon történik a paraméterek egyeztetése, akkor a megrendelő mindenképp küldje el ezeket az adatokat e-mailben is a grafikusnak, hogy legyen írásos nyoma!
 • Minden olyan info, ami a tervezéshez szükségszerűen kell: pl. méret, hány darab/oldal, az átadásra szánt kész munka fájlformátuma, színvilág (amennyiben meghatározott), szövegek, képek stb.
 • Határidő (amennyiben van)
 • Online elérés biztosítása – ha a munkavégzéshez szükséges (pl. tárhely a képek eléréséhez, vagy webdesign készítés esetében weboldal belépési adatok, stb.)
 • Opcionális: Konkrét példák, amik tetszenek a megrendelőnek
 • Ha van egyéb kikötés: pl. Logó tervezésnél a logó tartalmazzon-e képet, szlogent, vagy csak cég nevét, stb.

Grafikai tervezés

Vannak olyan információk, amiket nem tud átadni egy biref, akármennyire is jól lett megírva. Ezek a személyes szimpátia, megjelenés, gesztusok, amik az esetek többségében nem játszanak szerepet a munkavégzés során, de néhány helyzetben meghatározóak lehetnek. Egyes megrendelők fontosnak tartják a személyes találkozót egy rövid beszélgetés keretében, hogy megállapítsák, szívesen dolgoznak-e a kiválasztott grafikussal, “megvan-e a kémia”. A grafikus is ugyanígy megismerheti a megrendelő tulajdonságait a személyes találkozó által, esetleg azt is felismerheti nagyobb projektek esetében, ha a megrendelő várhatóan sok módosítást fog kérni, ezáltal a dizájner más díjszabást határoz meg, több módosítási kört benne foglalva.

Ha szívesen olvasnál még grafikái témájú cikkeket, nézd meg többi bejegyzésünket is, Facebookon pedig itt találsz meg minket.