Hanghibák javítása (iZotope RX)

Háttérzajok, nem kívánt zörejek, búgás és recsegés, kattogás és egyéb olyan tényezők, amiktől szeretnénk megtisztítani a hangfelvételt, akár zenei, akár szöveges felvételről legyen szó. Erre a célra évek óta a legjobb szoftvert az iZotope biztosítja.

A szoftvert megnyitva első ránézésre ijesztően bonyolultnak tűnhet, főleg az újabb verziók, amikbe egyre több és több funkciót pakolnak, azonban ha megtanuljuk értelmezni, akkor utána valójában nagyon is jól átláthatónak és könnyen kezelhetőnek fogjuk tartani.

Az iZotope RX használatát a kezdetektől fogva spektrális megjelenésben képzelték el a fejlesztők, erre már más szoftvereknél is láthattunk példát, mint pl. régebben a Roland R-MIX is ilyen, de az hangminőségben és felhasználhaságban is messze elmarad az RX-től, persze már jó ideje nem is fejlesztik tovább. Talán pont azért, mert az iZotope RX nagyon hamar a technikusok kedvelt eszközévé vált kiemelkedő teljesítménye miatt, ráadásul bizonyos problémák megoldására ezen kívül nincs másik szoftver. Algoritmusai tű élesen képesek felismerni a zaj komponenseit és leválasztani a “hasznos” hangtól, szinte teljesen elhanyagolható veszteséggel, ami szintén egyedülálló.

A jelenlegi legújabb verzióba (RX6) sok új funkció került, amiket főleg zenei felhasználásra szántak. Pl. a zenész fejhallgatójából kiszüremlő zajt szedhetjük ki a hangfelvételből, vagy az énekes levegővételeit és mássalhangzók erős csattanását csillapíthatjuk, amiket eddig is tudtunk javítani a meglévő funkciókkal, de az RX6-nál ezekre már specifikusan készítettek megoldást.

Készítettem pár videót, amiben bemutatom az iZotope RX egyes funkcióit. Az alábbi lejátszási listában megtekinthetőek. Jó szórakozást és tanulást!


Az iZotpoe RX sajnos nem a bárki számára megfizethető kategóriába tartozik, főleg a teljes verzió, ami majdnem 300 000 Ft. Azonban tekintettel a kimagasló minőségre és egyedi funkcióira, nem az átlag felhasználók számára készítették, hanem első sorban professzionális környezetbe, minőségbeli kompromisszumok nélkül. Az iZotope RX sikerességét a legnagyobb filmes és zenei projektek bizonyítják, pl. az egyik kedvenc sorozatomnak, a Black Mirrornak a hang háttérmunkálataihoz is gyakran használták, csak hogy 1 példát említsek. A Music tech is 10/10-et adott rá.