Logó készítés házilag

Logó tervezés házilag

Sokan saját kezűleg szeretnék elkészíteni a logójukat. Ez érthető abból a szempontból, hogy vagy sokallnak megfizetni egy grafikust, vagy olyan határozott víziójuk van, hogy pontosan tudják, mit akarnak megjeleníteni és ezért nem bíznák másra a logó tervezést. Vajon érdemes mindenkinek szakembert megfizetnie? Cikkünkben megvizsgáljuk!

Hogyan tervezzek logót?

Ha grafikus helyett saját kezűleg készítenéd el a logódat, akkor először érdemes tisztázni néhány alapvető grafikai szempontot. Ajánljuk korábbi logó tervezésről szóló cikkeinket!

Összeírtunk pár tippet, ami remélhetőleg hasznodra válik a logó tervezés során:

   1. Inspirálódj!

    Nézz utána a Google keresőben, hogy a témában mások milyen logót készítettek és hogyan épül fel grafikailag az arculatuk!

   2. Mit akarsz kifejezni?

    Céged arculatával mit szeretnél sugallni? Nevezz meg 3 fontos szempontot (pl. könnyed, szerethető, kommunikatív). Ezeket hogyan jelenítenéd meg? Átjönne az üzeneted az ügyfeleid számára?

  1. Törekedj az egyszerűségre!

   A minimalista dizájn már jó pár éve meghatározó és alapvető szempont minden mostani grafikai tervezésnél. Ettől válik minden vizuális megjelenés letisztulttá, átláthatóvá, ezáltal jól értelmezhetővé, amikből csak előnyök származnak.

  2. Válaszd ki az alap színeid!

   A készülő logódnak akkor is jól kell mutatnia, ha csak egyetlen színben jelenne meg, mert a formákkal adod meg a logód karakterét. Emellett érdemes pár alapszínt kiválasztanod a színskálán, amiket az arculat többi elemén is használhatsz. Jól összeillő színkombinációkat pl. itt tudsz keresni.
   A színekkel is érzéseket válthatsz ki:

  3. Kerüld a klisét!

   Rengeteg idejétmúlt grafikai megoldást lehet látni, még úgy is, ha mostanában készült logóról van szó. Ezért kell naprakésznek lenned a grafikai trendeket illetően.
   Továbbá, csak úgy tudsz vizuálisan kiemelkedni a konkurenciáid közül, ha nem ugyanazokkal a módszerekkel, vagy nem ugyanúgy jelensz meg az arculatoddal az ügyfeleid előtt, mint ahogy vetélytársaid teszik.

  4. Válassz betűtípust!

   Remélem nem kell kifejtenem, hogy miért kerüljük a Comic Sans használatát. Ha biztosra akarsz menni, kerüld a régimódi fontokat és mindenképp modern stílusúak között keress!

  5. Vektorosan készítsd el a logót!

   Ennél a pontnál válhat sokaknak nehézzé a feladat. A vektorgrafika előnye, hogy minden alakzat minőségromlás nélkül nagyítható tetszőleges méretre. Erre a Photoshop csak korlátozott mértékben képes, helyette a legnépszerűbb vektoros grafikai tervező szoftverek az Adobe Illustrator és az Adobe InDesign, továbbá a Corel Draw, de ingyenes grafikai szoftverek közül is van jó (pl. Inkscape). Ezek kezelése komolyabb hozzáértést igényel, azonban létezik sok egyszerűen használható online alkalmazás is (pl. Canva), de ezek az egyszerűségük miatt funkcióiban korlátozottak.

házi készítésű logó vagy grafikus által készített logó
Amatőr logó és grafikus által készített logó

Érdemes logót készíteni házilag?

Válasszuk ketté a kérdéskört, ugyanis felhasználástól és célközönségtől függ a válasz.

Akinek érdemes lehet:

Gondoljunk egy kezdő Youtube-erre, aki mondjuk a gameplay csatornájára kezdi készíteni a videóit. Az ő közönsége a kezdetekben elég alacsony, valószínűleg inkább csak a barátaiból áll és nincsenek konkrét céljai, ellentétben egy tapasztalat Youtube-errel, aki tisztában van az alábbiakkal:

 • Milyen stílusban készíti a videót, mik adják a karakterét (arculatát)?
 • Milyen időközönként tölt fel új tartalmat?
 • A különböző platformokon (Facebook, Twitter, saját honlap) milyen tartalmakat oszt meg?
 • Mi a videókkal elérni kívánt célja? Mi a marketing stratégia?

Ha csak saját kedvtelésből, vagy szűk körben foglalkozik valaki videó készítéssel/fotózással/akármivel, akkor pénzkidobás lenne számára 50-100ezret kifizetnie egy logóra, vagy arculatra, mert ez önmagában nem hozna megtérülést, ha nincs a tevékenység mögött erős tartalom (a Youtube-er esetében megkapó videók jelentik az erős tartalmat).

Akinek nem érdemes:

De tegyük fel, hogy a fenti példában említett Youtube-er úgy dönt, hogy többet szeretne kihozni a csatornájából és az előretöréséhez szükséges lépéseket is kész megtenni a közönsége bővítése érdekében. Ehhez meg kell határoznia a céljait a fentebb felsorolt szempontok alapján. Ennél a pontnál jön elő az, hogy egy egységes arculat kialakítása elkerülhetetlenné válik, ennek módjáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Amatőr logó vázlat

Az arculat magában foglalja a logót is, vizuálisan kifejezi a közönség felé azt a néhány alap értéket, amelyeket a vállalkozás (vagy például a Youtube-er) közölni szeretne magáról, pl.: sportos, könnyed, fiatalos. Ezen értékek vizuális megjelenítésének módjával egy grafikus pontosan tisztában van.

Az alábbi videóban a világszerte ismert cégek logóit elemezzük: mik azok, amik mindre jellemzők?

Ha tetszett, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra!

Mi az, amit nem tudunk DIY logó készítéssel megoldani?

Bár vannak nagyon jól és egyszerűen kezelhető grafikai szoftverek, azonban egyrészt az egyszerűségük miatt korlátozott funkciókkal rendelkeznek, másrészt akármilyen jó is az adott szoftver, úgyis a készítő (grafikus) szakértelmén múlik az elkészített logó egyedisége és igényes, kifejező megjelenése!


Írd meg véleményed!

  Hasznosak voltak számodra ezek az infók? Kérlek, írd meg nekünk véleményed, hogy minél jobb cikkeket írhassunk!


  Ha érdekel a dizájn világa és a grafikai tervezés, akkor ajánljuk figyelmedbe Facebook oldalunkat.