Logó készítés házilag

Sokan saját kezűleg szeretnék elkészíteni a logójukat. Ez kezdő kisvállalkozókra jellemző, akik nem tudnak még megfizetni egy grafikust, vagy olyan határozott víziójuk van, hogy pontosan tudják, mit akarnak megjeleníteni és ezért nem bíznák másra a logó tervezését. Vajon érdemes mindenkinek szakembert megfizetnie? Cikkünkben megvizsgáljuk!

Hogyan tervezzek logót?

Ha grafikus helyett saját kezűleg készítenéd el a logódat, akkor először érdemes tisztázni néhány alapvető grafikai szempontot. Ajánljuk korábbi logó tervezésről szóló cikkeinket!

Összeírtunk pár tippet, ami remélhetőleg hasznodra válik a logó tervezés során:

   1. Inspirálódj!

    Nézz utána a Google keresőben, hogy a tevékenységi körödben mások milyen logót használnak és hogyan épül fel az arculatuk grafikai szempontból! Keresgélés közben támadhat jó ötleted. Ne másolj a konkurenseidtől, hanem próbálj különböző lenni, mert így tudsz közülük kiemelkedni.

   2. Mit akarsz kifejezni?

    Céged arculatával mit szeretnél sugallni? Nevezz meg 3 fontos szempontot (pl. könnyed, szerethető, kommunikatív), amit a vállalkozásod szempontjából fontosnak tartasz. Ezeket hogyan jelenítenéd meg? Az ügyfeleid számára is átjönnek ezek?

  1. Törekedj az egyszerűségre!

   A minimalista dizájn már jó pár éve meghatározó és alapvető szempont minden mostani grafikai tervezésnél. Ettől válik minden vizuális megjelenés letisztulttá, átláthatóvá, ezáltal jól értelmezhetővé és megjegyezhetővé, amikből csak előnyök származnak.
   Ne legyen túl részletes! Egy logónak egyszerűnek és kifejezőnek kell lennie. Nem szükséges, hogy belekerüljön a kutyád, macskád, autód stb. (Volt példa arra, hogy ezt kérték). Kerüld az aprólékos vonalakat!

  2. Válaszd ki az alap színeid!

   A készülő logódnak akkor is jól kell mutatnia, ha csak egyetlen színben (vagy fekete-fehérben) jelenik meg, mert a formákkal adod meg a logód karakterét. Egyszínű változatot egyébként is érdemes készíteni, mert bizonyos felületeken csak így jeleníthető meg (pl. bélyegző, gravírozás, stb.) A színek legfeljebb 20%-ban határozzák meg a logó megjelenését, a forma lényegesebb. Jól összeillő színkombinációkat többek közt itt tudsz keresni. Persze nem kell feltétlenül több színt választanod.
   A színekkel is érzéseket válthatsz ki:

  3. Kerüld a klisét!

   Rengeteg idejétmúlt grafikai megoldást lehet látni, még úgy is, ha mostanában készült logóról van szó. Ezért kell naprakésznek lenned a grafikai trendeket illetően.
   Továbbá, csak úgy tudsz vizuálisan kiemelkedni a konkurenseid közül, ha nem ugyanazokkal a módszerekkel, vagy nem ugyanúgy jelensz meg az arculatoddal az ügyfeleid előtt, mint ahogy vetélytársaid teszik.

  4. Válassz betűtípust!

   Remélem nem kell kifejtenem, hogy miért ne használj például Comic Sanst. Ha biztosra akarsz menni, kerüld a régimódi fontokat és mindenképp modern stílusúak között keress!
   Egyes fontokat csak úgy használhatod, ha megvásárolod, de az ingyenesek közül is számtalan nagyon jó van.

  5. Vektorosan készítsd el a logót!

   Ennél a pontnál válhat sokaknak nehézzé a feladat. A vektorgrafika előnye, hogy minden alakzat minőségromlás nélkül nagyítható tetszőleges méretre. Erre a Photoshop csak korlátozott mértékben képes, helyette a legnépszerűbb vektoros grafikai tervező szoftverek az Adobe Illustrator és a Corel Draw, de olcsóbb választás az Affinity Designer, valamint ingyenes grafikai szoftverek közül is van jó (pl. Inkscape), továbbá az egyre népszerűbb Figma.

   Fontos tisztában lenned azzal, hogy hiába tudsz egy szoftvert jól kezelni, ebből még nem következik az, hogy jó logót készítesz velük. A fent említettek kezelése komolyabb gyakorlatot igényel. A megfelelő látásmódon és stílusérzéken sokkal több múlik, mint hogy mennyire tudsz jól kezelni egy szoftvert. Létezik sok egyszerűen használható online alkalmazás is (pl. Canva), amik az egyszerűségük miatt funkcióiban korlátozottak, inkább arra valók, hogy sablonokat használj, ettől viszont nem lesz egyedi a logód.

házi készítésű logó vagy grafikus által készített logó
Amatőr logó és grafikus által készített logó

Érdemes logót készíteni házilag?

Válasszuk ketté a kérdéskört, ugyanis felhasználástól és célközönségtől függ a válasz.

Akinek érdemes lehet:

Gondoljunk egy kezdő Youtuberre, aki mondjuk a gameplay csatornájára kezdi készíteni a videóit. Az ő közönsége a kezdetekben elég alacsony, valószínűleg inkább csak a barátaiból áll és nincsenek konkrét céljai, ellentétben egy tapasztalat Youtuberrel, aki tisztában van az alábbiakkal:

 • Milyen stílusban készíti a videót, mik adják a karakterét (arculatát)?
 • Milyen rendszerességgel tölt fel új tartalmat?
 • A különböző platformokon (TikTok, Twitter, saját honlap) milyen tartalmakat oszt meg?
 • Mi a videókkal elérni kívánt célja? Mi a marketing stratégia?
 • Hogyan tud bevonzani szponzor megkereséseket is?

Ha csak saját kedvtelésből, vagy szűk körben foglalkozik valaki videó készítéssel/fotózással/akármivel, akkor pénzkidobás lenne 40-200 ezret kifizetnie egy logóra, vagy arculatra, mert ez önmagában nem hozna megtérülést, ha nincs a tevékenység mögött erős jelenlét.

Egyéb induló vállalkozások is sok esetben kevés pénzből gazdálkodnak eleinte, amíg nincs kiépített ügyfélkörük. Ők nem látják azt, hogyan térülne meg egy rendelt logó díja. Ez teljesen érthető, ezért fontosabb, hogy beinduljon a biznisz, aztán amikor már azon gondolkodnak, hogyan lehetne fejleszteni a vállalkozást, ráér akkor logótervezésre gondolni.

Akinek nem érdemes:

De tegyük fel, hogy a fenti példában említett Youtuber úgy dönt, hogy többet szeretne kihozni a csatornájából és az előretöréséhez szükséges lépéseket is kész megtenni a közönsége bővítése érdekében. Ehhez meg kell határoznia a céljait a fentebb felsorolt szempontok alapján. Ennél a pontnál jön elő az, hogy egy egységes arculat kialakítása elkerülhetetlenné válik, ennek módjáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Amatőr logó vázlat

Az arculat magában foglalja a logót is, vizuálisan kifejezi a közönség felé azt a néhány alap értéket, amelyeket a vállalkozás (vagy például a Youtuber) közölni szeretne magáról, pl.: sportos, könnyed, fiatalos. Ezen értékek vizuális megjelenítésének módjával egy grafikus pontosan tisztában van.

Az alábbi videóban a világszerte ismert cégek logóit elemezzük: mik azok, amik mindre jellemzők?

Ha tetszett, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra!

Mi az, amit nem tudunk DIY logó készítéssel megoldani?

Bár vannak nagyon jól és egyszerűen kezelhető grafikai szoftverek, amiket fentebb említettünk, azonban egyrészt az egyszerűségük miatt korlátozott funkciókkal rendelkeznek, másrészt akármilyen jó is az adott szoftver, úgyis a készítő (grafikus) szakértelmén múlik az elkészített logó egyedisége és igényes, kifejező megjelenése!


Írd meg véleményed!

  Hasznosak voltak számodra ezek az infók? Kérlek, írd meg nekünk véleményed, hogy minél jobb cikkeket írhassunk!


  Ha érdekel a dizájn világa és a grafikai tervezés, akkor ajánljuk figyelmedbe TikTok csatornánkat.