Szándékosan tökéletlen logók

Számtalan olyan első ránézésre méretarányosnak, szabályosnak, szimmetrikusnak tűnő logó létezik, amik valójában szándékosan térnek el a mértani pontosságtól. Vonalzót ragadtunk és megvizsgáltunk néhányat.

Ahogyan a természetben sem találkozunk tökéletes szimmetriával, úgy a grafikai műveknél is megfigyelhetjük, hogy szinte egyáltalán nem készülnek mértanilag arányos alkotások. Ezek néha alig észrevehető eltérések, de általuk optikailag kiegyensúlyozottabb összképet alkotnak.

Aránytalan betűk

Aránytalan Google logó
Bal oldalon az eredeti Google logót látjuk, jobb oldalon a mértanilag javítottat. Berajzoltuk a segédvonalakat a szemléltetéshez.

A betűtípusokra is jellemző, hogy szabálytalanok az egyes karakterek. Néhol a betűk egyes részei picit hosszabbak, máshol rövidebbek. Ezt az aránytalanságot megfigyelhetjük a karakterek közti betűtávolságok esetében is.

Aránytalan betűk

Aránytalan karakterábrázolás

Asszimetrikus Starbucks logó

Figyeljük meg az orr árnyékát! Az aszimmetrikus logón látható arc (középen) kedvesebbnek tűnik.

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy senkinek sincs szimmetrikus arca. Neten láthatunk számtalan összeállítást, ami tükrözött arcokat mutat, a nem tökéletesen szimmetrikus arc természetesebb érzetet kelt bennünk.

Az aranymetszés

Ha logó tervezés során úgy érezzük, hogy adott esetben a formákat valamilyen rendezési elv alapján kéne igazítanunk, akkor segítségünkre lehet az aranymetszés fogalma, ami egy természetesnek ható egyensúlyt teremt a szimmetria és aszimmetria közt.

Az aranymetszési arányokat megtaláljuk a természetalkotta élőlényeken, pl. a csigák mész vázán, vagy akár az emberi testen. Ez az arány a művészekre is hatással volt, már ókori építészetben is megtaláljuk, de zeneszerzők és költők is alkalmazták műveik szerkezeti felépítésében.

Aranymetszés

Az alábbi példán mutatunk olyan logó változatokat, amiket megrendelőnk kérésére, az aranymetszés szabálya szerint készítettünk:

Markofi logo

Összegezve a fentieket, a mértani arányok hasznos mankók lehetnek a tervezés során. Azonban érdemes azt szem előtt tartani, hogy végeredmény szempontjából sokkal fontosabb, hogy az adott munka optikailag rendben legyen, és ehhez sok esetben nem a tökéletes mértaniság és szimmetria vezet.

Ha saját magad próbálkoznál meg a logó tervezéssel, ajánljuk a Logó készítés házilag blog cikkünket, amiben összeszedtük az összes olyan tanácsot, amiket mindenképp ismerned kell.